Natuur & Jeugd

Ons aanbod

Aanvragen les

Lessen

Lessen van de Scholenwerkgroep van het IVN De Maasdorpen

Deze informatie kunt u hier ook downloaden als programmaboekje (1,2MB)


Voor de scholen van de gemeente Horst aan de Maas zijn aan de lessen geen kosten verbonden. Voor de scholen buiten deze Gemeente zijn de kosten per les €27,50


Wij leveren ook lessen op maat bij een thema. Voorbeelden hiervan staan in ons programmaboekje.

Boomfeestdag

In aansluiting op het landelijke thema of in overleg. Groep 4-8. Binnen- of buitenles. Ouders: in overleg. Locatie: in overleg. Duur: 1,5 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Kleine Beestjes

Onderscheid maken tussen verschillende vormen van beestjes, namen geven aan enkele bekende soorten, herkennen van enkele opvallende lichaamsdelen van de diertjes. Alle groepen. Binnenles. Jaargetijde: alle. Locatie: in de klas. Duur: 1,5 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Microscoop

Omgaan met een microscoop, herkennen van verschillende vergrotingen, herkennen van verschillende vergrote structuren. Groep 4-8. Binnenles. Jaargetijde: alle, liefst in de winter. Locatie: in de klas of werklokaal. Duur: 1 uur per 8-10 kinderen.


Meer informatie

Aanvragen

Museumtocht

Bewust rond kijken in de natuur, verschillende kleuren en vormen in de natuur herkennen, verschillende materialen in de natuur herkennen. Groep 1-3. Buitenles. Jaargetijde: alle. Per groep van ongeveer zes kinderen is 1 ouder gewenst. Locatie: Kasteelse bossen voor kinderen uit Horst en Sint Jans Sleutelbergbos voor kinderen uit Grubbenvorst. Duur: 1,5 tot 2 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Natuuropdrachten

Bewust rondkijken in de natuur. Groep 4-8. Buitenles. Jaargetijde: voorjaar en zomer. Extra begeleiding door ouders is gewenst. Locatie: Kasteelse bossen voor kinderen uit Horst en Sint Jans Sleutelbergbos voor kinderen uit Grubbenvorst. Duur: ongeveer 1,5 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Natuurwandeling

Bewust worden van de natuur om je heen, uitvoeren van opdrachten die met de natuur te maken hebben. Alle groepen. Buitenles. Jaargetijde: alle. Extra begeleiding door ouders is nodig. Locatie: Kasteelse bossen voor kinderen uit Horst, Sint Jans Sleutelbergbos voor kinderen uit Grubbenvorst. Duur: 1,5 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Paddenstoelen

Herkennen van enkele soorten eetbare paddenstoelen, onderscheiden van verschillende smaken en geuren van paddenstoelen, onderscheiden van verschillende structuren in een paddenstoel. Groep 4-8. Binnenles. Jaargetijde: herfst tot de kerstvakantie. Locatie: in de klas. Duur: 1,5 tot 2 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Planten Verzamelen

Onderscheiden van verschillende plantengroepen in de natuur, namen kennen van enkele bekende plantensoorten, herbarium maken. Groep 4-8. Buitenles. Jaargetijde: september en vanaf mei. Extra begeleiding door ouders is nodig. Locatie: Kasteelse bossen voor kinderen uit Horst en Sint Jans Sleutelbergbos of de wegberm bij het veer voor kinderen uit Grubbenvorst. Als er speciale planten gezocht moeten worden voor bijvoorbeeld een herbarium, is de excursie in ’t Ham. Duur: 1,5 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Schedels

Diverse onderdelen van een schedel benoemen, aan het gebit zien of de schedel afkomstig is van een vleeseter, een planteneter of een alleseter. Schedels onderling vergelijken en verschillen benoemen. Begrijpen het verband tussen de grootte van een schedel en de rest van het skelet. Alle groepen. Binnenles. Jaargetijde: alle, maar liefst herfst en winter. Locatie: in de klas. Duur: 1,5 tot 2 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Slootvissen

Kennis maken met diertjes die in een sloot leven, enkel slootdiertjes kunnen benoemen, onderscheid maken tussen verschillende vormen van voortbewegen onder water, enkele stadia in de ontwikkeling van een waterdiertje kunnen herkennen. Groep 4-8. Buitenles. Jaargetijde: vanaf mei. Extra begeleiding door ouders is nodig. Locatie: de sloot achter de visvijver in Grubbenvorst, Broekeindweg. Duur: 1,5 tot 2 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Uilenballen Uitpluizen

Verschillende botjes van een skelet leren onderscheiden, drie verschillende soorten kiezen leren onderscheiden, leefwijze uilen leren kennen. Groep 4-8. Binnenles. Jaargetijde: herfst en winter. Locatie: in de klas. Duur: 1,5 tot 2 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Zwerfafval

Samenwerkingsproject met gemeente en Cultuurpad. Ontdekken hoeveel afval er in de natuur terechtkomt door dit buiten te verzamelen. Herkennen van verschillende materialen en mogelijkheden tot recycling. Bewust worden van eigen duurzaam gedrag i.v.m. afval. Zelf afval recyclen door er kunstvoorwerpen, muziekinstrumenten of carnavalsobjecten van te maken. Groep 4-8. Buitenles en/of binnenles. Jaargetijde: alle. Locatie: in de klas of directe schoolomgeving. Duur: in overleg 1.5 of 2.5 uur.


Meer informatie

Aanvragen

Leskisten

In voorbereiding

Aanvragen les

Wil je dat wij een van bovenstaande lessen komen verzorgen op jouw school? Klik dan op onderstaande knop om een les aan te vragen.

Aanvragen les

Werkbladen

Materialen bestellen zoals amaryllis bollen of wandelende takken kan alleen door scholen in de Gemeente Horst aan de Maas en in de directe omgeving hiervan.

Braakballen werkblad

Schedel practicum

Paddestoelen werkboekje

Microscoop practicum

Koolwitjes groep 1&2

Koolwitjes groep 3&4

Koolwitjes groep 5&6

Koolwitjes groep 7&8

Informatie over

Braakballen achtergrond informatie

Braakballen PP

Slootvissen

Zwerfafval

Handleidingen

Zonnebloemen kweken

Pompoenen Kweken

Amaryllis kweken

Afrikaanse slakken kweken

Broedmachine

Planten drogen