IVN Lessen

Zwerfafval

Zwerfafval

Leeftijd: groep 4-8.
Binnenles en/of buitenles.
Jaargetijde: alle.
Locatie: in de klas en/of directe schoolomgeving.
Duur: In overleg, bijvoorbeeld 1.5-2.5 uur

Lesdoelen
- Kerndoel 35: relaties tussen consumptiegedrag, afval en duurzaamheid.
- Kerndoel 39: verantwoordelijkheid voor milieu, duurzaam gedrag.
- Kerndoel 42: onderzoek aan diverse materialen, kennis van recycling

Naar keuze een of meerdere van onderstaande mogelijkheden :

1. Afval opruimen in de natuur Samen met IVN en gemeente:
Ontdekken hoeveel afval er in de natuur terechtkomt door dit buiten te verzamelen. gemeente zorgt voor opruimmateriaal en voert het verzamelde afval af.

2. Supermarktbezoek
Samen met IVN:
Herkennen van verschillende materialen en mogelijkheden tot recycling. De kinderen brengen hiervoor een bezoek aan een supermarkt. Aan de hand van lesbrief diverse verpakkingsmaterialen zoeken. Eventueel na afloop in de omgeving van de supermarkt afval op ruimen.

3. Kunstproject van afval
Samen met Cultuurpad:
Zelf afval recyclen door er kunstvoorwerpen van te maken Onder begeleiding van een kunstenaar maken kinderen kunstvoorwerpen van afval. Meer informatie op flyer (download hieronder).

4. Muziek maken met afval
Samen met Cultuurpad:
Zelf afval recyclen door er muziekinstrumenten van te maken. Onder begeleiding van een muzikant maken kinderen muziekinstrumenten van afval. Aan het einde van de les maken ze hiermee een muziekstukje. Meer informatie op flyer (download hieronder).

5. Geschiedenis leren kennen
Samen met Cultuurpad:
De kinderen nemen schoon afval mee naar school (van thuis of van gezamenlijke zoekactie). Aan de hand hiervan wordt besproken wat voor afval we van vroeger nog vinden, wat er veranderd is in ons leefpatroon, wat toekomstige archeologen zullen denken over ons afval. Meer informatie op flyer (download hieronder).

6. Afvalpreventie en afvalscheiding op school
Samen met Cultuurpad:
Bewust worden van eigen duurzaam gedrag i.v.m. afval. Voorlichting aan de hand van afval dat op school achterblijft. Discussiƫren over oplossingen voor scheiden van afval op school. Meer informatie op flyer (download hieronder).

7. Gebruiksvoorwerpen maken van afval:
Samen met Cultuurpad:
Zelf afval recyclen door er gebruiksvoorwerpen van te maken. Bijvoorbeeld kostuums voor carnavalsoptocht, toneel, modeshow. Meer informatie op flyer (download hieronder).

Downloads
Flyer Zwerfafval

Terug naar overzicht IVN lessen